Zeka Geliştirme Nasıl Olur?

Eğer zekayı nasıl geliştireceğinizi merak ediyorsanız, çocuğunuz için tek ihtiyacınız olan sevgi, zaman ve fedakarlıktır. Birçok ebeveyn onların zeki olması gerektiğini düşünür, ama sadece bu gerekli değildir. Çocuğunuzun sizin dikkatinize ihtiyacı vardır.

Çocuğunuz beyni hayatının ilk on yılı süresince trilyonlarca bağlantı oluşturur. Çocuğunuzun beyni her zaman başka bir bağlantı yaparken yeni şeyler deneyimler. Ve bu bağlantılar çocuğunuzun diğer alanlarda öğrenmesine yardımcı olur. Örneğin, müzik dersleri matematik yeteneklerine yardım edebilir. Çocuğunuzun en üst potansiyeline ulaşmasına yardım etmek için ne yapabilirsiniz? Hadi öğrenelim.

Zeka Nasıl Geliştirilir?

İşte çocuğunuzun zekasını mümkün olabildiği kadar erken geliştirmek için deneyebileceğiniz bazı yollar:

  1. Tekniklerle Konuşun

Çocuğunuza evet-hayır soruları yerine açık sorular sorun; bu çocuğunuzun ne bildiği hakkında düşünmesine yardım edebilir. Destekleyin ve çocuğunuzun onun görüşlerine değer verdiğinizi bilmesine izin verin. Ayrıca, çocuğunuzla konuşurken, “bebek konuşması” değil rahat olduğunuz kelimeler kullanın. Bu onların sözcük dağarcığını geliştirecek ve dili anlamasına, gelişmesine yardım edecektir. Başlangıçta konuştuğunuzu anlamayabilirler, fakat ifadelere birçok kez maruz kaldıktan sonra bunu öğrenecekler.

  1. Çocuğunuza Okuyun

Çocuğunuza okumak beyinlerinin çevresiyle bağlantı kurmasına yardım eder ve dünya ile yaşam hakkında birçok bilgi verir. Çocuğunuza erken yaşlarda okumaya başlamak onları daha zeki yapar ve daha kolay öğrenmesine yardım eder. Bu bilinen bir gerçektir. Uzmanlar okumanın tüm bilginin kuruluşu olduğuna inanır. Çocuğunuzla okuma esnasında onunda görüşlerini sorup paylaşımlar yaparsanız çocuğunuz hem düşünme hem de ifade etmede bu paylaşımlardan yararlanacaktır.

  1. Onları Uygun Bir Şekilde Övün

Çocuğunuz bazı şeyleri doğru yaparken onları fazla övmeniz kendilerini çok iyi düşündürür. Bu da aşırı stresli bir çocuk yaratır. Onun yerine, çocuğunuz eve çok iyi kağıtlar getirmese bile ona olumlu övgüler verin. “Neredeyse doğru yaptın” gibi şeyler söyleyin. Ne çok olumlu ne de çok olumsuz, teşvik uzun dönemde çok yararlı olur.

  1. Meraklılığa Teşvik Edin

Çocuğunuz yeni yeni yürürken veya anaokulu yaşındayken, çevresindeki her şeyi bilmek istediğini fark etmiş olabilirsiniz. Okul yaşına ulaştıklarında, bu meraklılık azalmaya meyillidir. Çocuğunuzla bu merakı yeniden harekete geçirmesi için bir şeyler yapın. Onu hem sizin hem de onun ilgisini çekebilen yeni şeyler keşfedebileceği sanat galerisine, müzikal gösterilere, müzelere ve kütüphanelere götürün.

  1. Öğretmek için Tüm Fırsatları Yakalayın

İşten eve geldiğinizde, çocuğunuzla ne yaptığı hakkında konuşun. Ayrıca, onu alışverişe götürebilir ve fiyatları nasıl karşılaştıracağını gösterebilirsiniz. 3-4 yılınızı bile elma veya portakalı tanıma işine verebilirsiniz. Onlara adıyla sorun ve sizin için onları bulmasına izin verin. Günlük hayattaki dünyayı çocuğunuza öğretmek için geniş olanaklar vardır.

Zekayı Nasıl Geliştiririz Hakkında Yapılması ve Yapılmaması Gereken Şeyler

Zekayı geliştirirken bilmeniz gereken birkaç şey:

  1. Yapılması Gerekenler

Düşünmelerine izin verin. Çocuğunuz problem çözmeye ihtiyacı olduğunda, kendi kendilerine düşünmelerine izin verin. Eğer onun için tüm soruları cevaplarsanız, problem çözmeyi siz yapmış olursunuz ve onlar bundan hiçbir şey öğrenmeyeceklerdir.

Soruları hemen cevaplamayın. Bu kulağa acımasız gelebilir, ama öyle değildir. Çocuğunuz bir konu hakkında size soru sorduğunda, cevabı aramalarına izin verin. Çocuğunuza erken yaşlarda arama motoru ve kütüphane araçları gibi kaynakları kullanmalarını öğretin. Zeki olmak her zaman cevabı bilmek anlamına gelmez ama cevabı nasıl bulacağını bilmek anlamına gelir.

Onları etkinliklerde yaşıtlarıyla meşgul edin. Yarışmada münazara, resim, matematik gibi takımlarda çalışma çocuklara diğerleriyle birlikte çalışmayı öğretmeye teşvik eder. Bu ayrıca iyi bir kendine saygıyı arttırıcıdır.

Çocuklarınıza yaratıcı olmaya başlayın. Nasıl bir şeyler yaptığınızı çocuklarınıza gösterirken, yaratıcı ve komik olun! Kendi ellerinizle inşa edin ve çocuklarınızın kendilerince nasıl yapacağını onlara gösterin. Kağıt üzerinde bunları görmek bazen üç boyutlu bazı şeylere bakmak kadar büyük his vermez.

Bir bağlantı kurun. Akşam yemeğinde, çocuklarınıza günlerinin nasıl geçtiğini sorun. Kendi hisleri ve okulda neler yaptıkları hakkında sizinle konuşmalarına izin verin. Eğer herhangi bir şeye ihtiyaçları olursa onlar için orada olduğunuzu bilmelerine izin verin ve yakın bağ kurun.

Erkenden neyi hedeflediğinizi bilmelerine izin verin. Çocuklarınızla oturun ve “büyüyünce ne olmak istiyorsun?” sorduğunuz gibi onlarla birkaç hedef belirleyin. Bir adım daha ileri gidin ve lise için planları hangi liseyi ve üniversiteyi istediği gibi sizin ne umduğunuzu da tartışın.

Başarıları kutlayın. Çocuğunuzu belli bir yöne yönlendirebilirsiniz ve sonunda sizin yönlendirdiğiniz yönün tamamen aksi bir alanda başarılı olabilirler. Bunun ne başarısı olabileceğini sorun etmeden onu sadece kutlayın . Hangi konuda en üst düzeye çıktığının önemi olmadan sizin onlarla gurur duyduğunuzu bilmelerini sağlayın.

Kutunun dışını düşünün. Çocuğunuza farklı bir açıdan düşünmeyi öğretin. Bu onların bizim toplumumuzda başarı için gerekli olan yaratıcı, yenilikçi ve ilerici olmasına yardım edebilir.

Sorunlar sadece kötü değildir. Çocuğunuza çevresinde ortaya çıkan problemleri çözmeyi öğretin. Çocuğunuza sorun olarak düşündüğü şeylerin listesini yaptırın ve gelecekteki yaratıcı projeler için bir temel olarak kullandırın.

  1. Yapılmaması Gerekenler

Günlük hayatlarına çok fazla rutinler koymayın. Çocuğunuza sert bir şekilde şekil vermeye çalışmayın. Çocuklar yetenekli olduğunda, ilgilendikleri konunun temelinde daha rahat bir atmosfere ihtiyaç duyarlar. Ayrıca kendi istekleri ve zamanlamalarında bir ilgiden diğerine atlamayı severler.

“Üstün Zekalı, Üstün Yetenekli” veya “Dahi” gibi etiketlerden kaçının. Etiketler sadece çocuğunuzu diğer çocuklardan ayıracak, alay edilme zorbalık gibi durumlara maruz bırakacaktır. Onlar sizi asla hayal kırıklığına uğratmak istemeyeceklerdir. Bu yüzden stresli olabilirler. Onlara diğer çocuklar gibi davranın.

Sevilmeyi ötelemeyin. Üstün Zekalı çocuklar farklı öğrenme ve gelişim hızlarına sahiptir. Bu nedenle kendi yaşıtlarındaki çocuklardan farklı seviyedelerdir. Üstün Zekalı çocukların genelde çok fazla arkadaşı olmaz bir yada iki arkadaşa sahiptirler. Eğer onlar tek bir arkadaşla mutlu görünüyorlarsa bu mükemmeldir.

Onları durdurmaya çalışmayın. Hayatında ihtiyacı olan her türlü ilerlemeden onları geri bırakmayın. Eğer onlar ikinci sınıfta sizi ve öğretmenleri can sıkıntısından yoruyorsa bir üst sınıfa atlaması için yolunu bulmaya çalışın. Kendi hızlarında ilerlemeleri ve “çalışkan” çocuklar olmaları için onları cesaretlendirin.

Kaynak newkidscenter

Ya Çocuğunuz Üstün Zekalıysa?
Online Testimizle Çocuğunuzun Zeka Potansiyelini Keşfedelim.
www.zekatesti.com.tr

Zeka Geliştiren Kitaplar İçin TIKLAYIN
Zeka Geliştiren Zeka Oyunları İçin TIKLAYIN

Dikkat Dağınıklığı Hiperaktivite Disleksiye Eğlenceli Çözüm için TIKLAYIN



  FACEBOOK YORUMLARI


Zeka Nedir? Zeka Testleri Nelerdir?

Zeka Nedir? Zeka Testleri Nelerdir?

24 Haziran 2017 - Pazar

Zekanın Anlamı Nedir?

Zekanın Anlamı Nedir?

24 Haziran 2017 - Pazar

Üstün Zekalı Çocuk Kimdir

Üstün Zekalı Çocuk Kimdir

3 Şubat 2017 - Cumartesi