Bebeğiniz Yabancı İnsanlara Nasıl Uyum Sağlar?
Bebekler ilk 1-2 ay içerisinde yabancı birisi onu kucağına aldığında ağlamaz. Bu ailesini daha tam olarak tanımadığındandır. Onun ardından aynı evde olan annesi, babası, kardeşleri ve varsa diğer insanları tanımaya başlar. Bu da onların yüzlerini her gün görerek onlara alışmaları ve onların dokunmalarına aşina olmalarından ileri gelir. Yeni yüzler gördüğünde ağlamaya başlar veya endişe duyar, korkar. Her zaman gördüğü, günlük olarak etkileşime girdiği bir yüz değil yeni, yabancı bir yüz olduğunu anlayabilir.
Çocuklar için bir yılın altında, yabancı birisi ile iyi etkileşime girmesi çok kolay değildir. Çoğu çocuk 1 yaşındayken konuşmaları daha tam gelişmemiş olmasından ağlama veya yeni birisini gördüğünde çığlık atma sebebinin ne olduğunu söyleyemez. Bazı çocuklar yeni birisini gördüklerinde korkularını, endişelerini veya kızgınlıklarını göstermek için sadece ağlamaz, saçlarını çimdikler, çeker, ısırır veya çığlık atar.
Her şey yüzdedir
Bebeğiniz yabancı birisini gördüğünde duygularınız, tepkileriniz çok önemlidir. Korku veya suçlama duygusunu yansıtmayın. Bu daha fazla korkuya sebep olur çocukta. Yabancı bir kişiyi mutlu bir şekilde selamlayın. Sizin akrabanıza veya komşunuza çocuğunuzu tanıtırken, belirgin ve abartılı bir şekilde "merhaba" deyin. "Bak Ahmet'e kim merhaba diyecek", "Kuzeninle el sıkışalım bakalım" gibi ifadeler kullanın.
Endişelenme, senin için buradayım
Bebeğinizin uzak bir akraba ile etkileşime girmesini sağlarken, bunu bir kez yapmayın. Çocuğunuzu o kişiyle bırakıp siz işinize devam etme gibi bir harekette bulunmayın. Çocuğunuzu kucağına alıp sevmesi veya onunla oynamasını sağlamadan önce, akrabanız ve çocuğunuzla hep birlikte biraz zaman geçirin. Evinizdeyseniz, teyzeniz sizi ziyaret ettiyse, onları bir odada tek başlarına bırakmayın. İlk olarak bebeğinizi ona tanıtın ve teyzenizle 10-15 dakika kadar sohbet edin. Bu şekilde bebeğiniz teyzenize karşı kendini rahat ve güvende hisseder. Odadan ayrılsanız bile, çocuğunuz teyzenizle mutlu bir şekilde oynayabilir.
İnsanlarla görüşmek oldukça eğlencelidir
Bebeğinizi aşırı koruyucu olmayın. Bazen taze havaya da ihtiyaç duyar. Onu kısa bir yürüyüşe çıkararak bu işe başlayın. Diğer çocuklar ve onların anneleriyle parkta etkileşime girmesine izin verin. Yeni bir ortamda yeni insanlarla kendini rahat hissediyorsa, onu alışveriş merkezine götürebilirsiniz. Orda yabancı birisi çocuğunuza selam verdiğinde, sadece gülümsemeyin. Bebeğinizin de selam vermesine izin verin. Bu birisi selam verdiğinde gülümsemesi gerektiği veya selamına karşılık vermesi gerektiğini de öğrenmesine yardımcı olur. Onu diğer ailelerle birlikte dışarıya çıkarabilirsiniz ve yabancı birisini gördüğünde çığlık atmayacağı konusunda endişe duymazsınız.
Kaba davranarak durumu kurtaramazsınız
Parkta çocuğunuza başka bir çocukla tanıştırdığınızda, onun saçını çekiyor ya da ona oyuncak fırlatıyorsa, bunun yanlış olduğunu onun bilmesi gerekmektedir. Küçük bir mola verin. Onunla 5 dakika boyunca konuşmayın. Sert bir tonda "bu yanlış" deyin. Birisinin saçını çekmenin ya da ona oyuncak fırlatmanın kabul edilemez olduğunu öğretmenin yöntemlerinden birisidir.
Herkesin zevklerine saygı duymak zorundasınız
Bazı çocukların diğer çocuklarla etkileşime girmede sorunları yoktur. Bazıları ise büyük, iri bir çocuk gördüklerinde feryat figan ederler. Bazı çocuklar kendi evlerine ziyarete gelen insanlarla çok iyi etkileşime girer. Aynı insanı bir partide ya da başka birinin evinde gördüğünde ona iyi davranmayabilir. Çocuğunuz komşunuzla mutlu bir şekilde etkileşime giriyor ya da kuzeninden korkuyor diye endişelenmenize gerek yoktur. Sadece farklı görünüşte olan insanlarla karşılaşmaya alışmaları gerekir.
"Yeni insanlarla karşılaşmaktan nefret ederim" özelliği çocuklarda her zaman sürmez. 12-15 aylık olduktan sonra, herkesle tereddüte girmeden etkileşime girerler. Tamamen sosyalleşme korkusunu bırakacaklardır. Artık bir araya geldiğiniz bir ailede çocuğunuzun hangi arkadaşı ya da kuzeniyle vakit geçirmekten hoşlandığını aramaya başlamak zorunda kalacağınız zamanları da göreceksiniz.
Ya Çocuğunuz Üstün Zekalıysa?
Online Testimizle Çocuğunuzun Zeka Potansiyelini Keşfedelim.
www.zekatesti.com.tr
Zeka Geliştiren Kitaplar İçin TIKLAYIN
Zeka Geliştiren Zeka Oyunları İçin TIKLAYIN
Dikkat Dağınıklığı Hiperaktivite Disleksiye Eğlenceli Çözüm için TIKLAYIN