Çocuğunuza Kendi Başına Yemeyi Nasıl Öğretirsiniz?

Çocuğunuz 12-18 aylık olduğunda, kendi kendine beslenmeyi öğrenmeye başlayabilir. Elle yenen yiyeceklerden başlanabilir. Çocuklar ilk olarak yiyeceği alıp yemek için parmaklarını kullanır. Zamanla kaşık ve çatal kullanarak bu işte ilerler. Çocuğunuzun kendi kendine yemek yemesine yardımcı olacak bazı öneriler aşağıda verilmiştir:

2017 | cocugun kendini beslemesi | Büyük
Sembolik Oyun
Çocuklar gördüklerini yapmayı çok sever. Oyuncak kap-kacak kullanın ve onlardan yemek yermiş gibi yapın. Oyuncak kaşık kullanarak yemek yiyin ve aynısını çocuğunuzun da yapmasını isteyin.
Elinden Tutup Yedirme Metodu
Çocuğunuzun elini tutup birlikte kaşık tutun ve ona kendi kendine yemek yedirmeye çalışın. Bu kaşıkla yemeye yardımcı olur ve ayrıca ince motor becerilerini de geliştirir.
Uygun Büyüklükte Yemek Kabı
Çocuğunuza aşırı büyük kaşık ya da çatal verip onlarla yemek yemesini beklemeyin. Çocuğunuza kendi yaşına uygun çocuk dostu kap-kacak alın ve yerken kaşık/çatalı tutabilmesine dikkat edin.
Tabağına çok fazla yemek yığmayın
Çocuğunuzun tabağına sadece küçük parça yiyecekler koyun. Bütün çocuklar düzensiz yiyicidir. Tabağına çok fazla yemek koyarsanız, onları yemekten ziyade yere düşürür.
Dağınıklığa Hazır Olun
Çocukların kendi kendine yemek yemelerinde gereken motor becerilerini geliştirmeleri biraz zaman alır. Çok fazla pratik yapmaları gerekir. Bu süreçte, yemek yemeye çalışırken yiyeceklerini çok dağınık yerler. Bu duruma hazırlıklı olun.
Tutması Kolay Yiyecekler Verin
Çocuğunuza bir kase çorba ya da sütlü mısır gevreği verip onu kendi kendine yemesini istediğinizde sizce neler olacaktır? Yemeğin sonunda her tarafı baştan ayağa süt olacaktır ve muhtemelen sinirlenip ağlayacaktır. Çocuğunuza küp şeklinde kesilmiş elma, kesilmiş sebze parçaları gibi tutması kolay yiyecekler verin.
Tebrik Edin
Çocuğunuz tabağından bir şey alıp yediğinde ya da kaşık/çatal ile yiyeceği alıp ağzına götürdüğünde alkışlayın ve onu tebrik edin.
Fazladan Bir Kaşık
Her zaman çocuğunuzu siz beslersiniz, onun da bir kaşık tutmasına izin verin. O bunu denemeyi ve kaşıkla yemeyi çok sevecektir.
Çocuğunuz İçin Önlük Kullanın
Çocuklar önleri yiyecekle kirlendiğinde bu durumdan hoşlanmazlar. Sinirlenip yemeyi bırakmaya meyillidirler. Temizlenmesi hoşlarına gider. Çocuğunuzun elbiselerinin kirlenmemesi için önlük kullanın.
Bir Seferde Bir Adım
Çocuğunuzun kaşık kullanmaya ve aynı zamanda çatal da kullanmaya başlamasını beklemeyin. Çocuklar ilk olarak parmaklarıyla yemek yer. Bunun ardından kaşık kullanarak nasıl yemek yeneceğini öğretebilirsiniz. Kaşık kullanmayı ve onunla yemek yemeyi öğrendiğinde çatal kullanımının öğretilmesine geçebilirsiniz.
Her zaman rehberlik edin
Çocuğunuz kendi kendine yemek yemeyi öğrendiğinde, büyük ihtimalle yiyecek genzine kaçar. Her zaman ona rehberlik etmeye dikkat edin.



  FACEBOOK YORUMLARI


Sosyal Zeka Nedir? Nasıl Geliştirilir?

Sosyal Zeka Nedir? Nasıl Geliştirilir?

10 Ocak 2018 - Perşembe

Okulun İlk Gününde Ayrılma Kaygısıyla Nasıl Başedilir?

Okulun İlk Gününde Ayrılma Kaygısıyla Nasıl Başedilir?

7 Ocak 2018 - Pazartesi

Çocuğunuzun Hobisini Veya İlgi Alanlarını Nasıl Desteklemeli?

Çocuğunuzun Hobisini Veya İlgi Alanlarını Nasıl Desteklemeli?

28 Aralık 2017 - Cuma