Çocuğunuza Yenidoğan Kardeşini Nasıl Tanıştırırsınız?

Çocuğunuz ailenin yeni ferdini her zaman hoş şekilde karşılamayabilir. Bazı çocuklar yeni kardeşlerini kolaylıkla kabullense de, küçük çocukların kabullenmesi büyüklerine göre daha zordur. Çünkü hala ben-merkezci (egosantrik) düşünmektedirler. Bu ise ailelerin çocuklarını kardeşi doğmadan önceki kadar sevdiklerini ve bebeğin hiç bir şekilde çocuklarına olan sevgisini azaltmayacağını sadece söylemeyip göstermelerinin önemini gösterir.
Çocuklara gelince, "aynası iştir kişinin lafa bakılmaz" sözündeki gibi aileler ve diğer fertler çocuklarına hala önemli olduklarını hissettirerek onu terk ettikleri, pabucunun dama atıldığı gibi bir hisse kapılmamalıdır. Ayrıca yeni bebeğin kardeşi tarafından kabullenilmesi çok gereklidir çünkü güçlü ve güvenli kardeşlik bağının oluşması her ikisi açısından önemlidir.

2017 | cocuklarin kardesi | Büyük

İşte çocuğun yeni kardeşini kabullenmesinde sizlere yardımcı olacak bazı öneriler:

Anne hamile ve artık bu durum belli olduğunda, çocuğunuza annesinin karnından yakında yeni kardeşinin çıkacağını söyleyebilirsiniz. Kendisinin de yıllar önce annesinin karnında olduğunu ona söyleyip çocuğa ait ultrason ve yeni doğduğundaki resimlerini gösterebilirsiniz. Ona bakımıyla nasıl çok fazla ilgilendiğinizi açıklayıp kardeşi için de bunu yapmak zorunda kalacağınızı izah edin.
Anne hastanedeyken çocuğun yanında olmaktan keyif aldığı anneannesi, dedesi ya da aile fertlerinden birisiyle birlikte hastaneye getirilip annesi ve kardeşini görmesi en iyi zamanlama olacaktır. Bununla birlikte hastane ziyaretinde babası ya da en yakın olduğu aile ferdinin sürekli yanında olmasını sağlayın. Yabancı yer çocuğunuzu huzursuz hissettirebilir ve büyük bir değişiklik olduğunda siz de bu durumda onun yerinde olmak istemezsiniz.
Bebek getirilip çocukla tanıştırılmadan önce çocuğun annesini görüp birkaç dakika onunla konuşması tavsiye edilir.
Bebeğin tanıtılmasında, ona dokunmasına izin verebilirsiniz ve istediği kadar soru sorması konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Bebeği "istemezse" ya da ondan "hoşlanmazsa" durumunu kabullenmeli ve neden böyle hissettiğini anlamaya çalışıp endişelerini gidermeye çalışmalısınız.
Bebeğin ilk birkaç ay sürekli annesiyle birlikte olacağını anlamasını sağlamak durumundasınız. Bununla beraber annenin her gün çocuğuyla en az yarım saat tek başına vakit geçirmesi ve özellikle fiziksel temasla birlikte sevgisini daha fazla göstermesi tavsiye edilir.
Baba çocukla daha fazla vakit geçirmek için fazladan efor sarf ederek daha fazla sorumluluk alabilir. Baba ile çocuk arasındaki özel zaman manav alışverişi ya da oyuncaklarla oynama gibi şeyler yaparak geçirilebilir.
Görülen yaygın bir problem arkadaşlar ve akrabalar yeni bebeği görmeye geldiklerinde çocuğun kıskanmasına sebep olan hediyeler getirmeleridir. Evde gizli bir oyuncak sepeti tutup ziyaretçiler geldiğinde sepetten bir tane oyuncak alıp çocuğunuza vermelerini isteyip, bebek içinse artık ne hediye aldılarsa fark etmez bu şekilde bu sorun aşılabilir. Bu çocuğunuzu daha iyi hissettirir.
Bebeğiniz emeklemeye başlayıp çevresindekileri keşfettiğinde çocuğunuz kendi alanı kısıtlandığı için bu durumu kabullenmede zorlanabilir. Yeni bir oyun arkadaşı olduğunu ve kardeşinin birlikte oynamaya daha fazla istekli olduğunu ona söyleyerek olumlu bir bakış açısı kazanması için uğraşın.
Bebeğiniz ve çocuğunuzla birlikte bazı günlük alışkanlıklar edinin. Örneğin; çocuğunuzu "Pudra Dökücü" olarak görevlendirebilirsiniz ve her banyodan sonra bebeğin göbeğine/kalçasına pudra dökülmesi gerektiğinde ona söyleyin, biraz döksün. Bu bebeğin bakımı konusunda kendisini daha özel hissettirir.
Çocuğunuz hala bebeğe karşı kızgın ise bebeği yalnız başına asla bırakmayın ya da çocukla birlikte yanında birisi muhakkak olsun. Bu yaşta bir çocuk hareketlerinin sonucunu düşünmeyecektir ve duygularını ifade etme yöntemi olarak bebeğe şiddet uygulayabilecektir. Bu durumun da üstünde ısrarla durulup çocuğa aşırı yüklenilmezse kardeş kıskançlığı genelde sona erer.



  FACEBOOK YORUMLARI


Çocuğunuzun Hobisini Veya İlgi Alanlarını Nasıl Desteklemeli?

Çocuğunuzun Hobisini Veya İlgi Alanlarını Nasıl Desteklemeli?

28 Aralık 2017 - Cuma

Çocuğunuza Kendi Başına Yemeyi Nasıl Öğretirsiniz?

Çocuğunuza Kendi Başına Yemeyi Nasıl Öğretirsiniz?

21 Aralık 2017 - Cuma

Çocuğunuza Sofra Adabını Nasıl Öğretirsiniz?

Çocuğunuza Sofra Adabını Nasıl Öğretirsiniz?

21 Aralık 2017 - Cuma