Çocuklara 3 Günde Tablet ve Televizyonu Bıraktırmanın Yolları
72 Saatte Çocuğunuza Televizyon/Tablet Bıraktırmada 6 Yöntem
Çocuğunuzun televizyon bağımlısı mı? Ya da Tablet? "Çocuğunuzun modern OYUN ALANI SANAL mı?"
Eğer öyleyse çocuğunuz TV ve Tablet bağımlısı demektir. O zaman çocuğunuza "DİJİTAL DETOKS" yapmak zorundasınız.
Günümüzde bu ailelerin sıklıkla karşılaştıkları yaygın bir problemdir. Üzgünüz ki bu sadece bağımlılıkla da kalmayıp çok yakında çoğunuzun depresif olmasına da sebep olacaktır. Teknoloji çok eğlenceli, vakit geçirici kuşkusuz ancak bunun yanı sıra çocuğunuzun sağlığına tehditleri de olmaktadır. Bu tarz oyunlara bağımlı olduğunda çocuğunuzun uyku düzeni, yeme alışkanlıkları ve oyun zamanlarının da değişmesine mal olur.
Bu makalede bu küçük aletlerden çocuğunuzu kurtarmanın (72 saat içerisinde) 6 basit yolunu sizlerle paylaşacağız.
Bundan önce sizlere küçük bir öykü anlatalım.
"Çocuğumun Tablete bağımlı olduğunun farkına nasıl vardım?"
Çocuğumun bakıcısı, oğlum Anıl'ın çok uyuşuk, bitkin durduğunu bir kaç hafta önce söyledi. Çok önemsemedim, başımdan savdım. 2 hafta önce, Anıl okulundan geldiğinde, çığlık atıyor, ağlıyor ve adeta çıldırmıştı. Çok korktum ve neden böyle olduğunu bilmiyordum. Sonra Tableti masada gördüğü gibi ona fırladı ve en çok sevdiği oyununu oynadı. Ağlaması bitti. Her şey yolundaydı ve ben mutluydum.
Ertesi gün, Anıl yine kötü durumdaydı. Yine ağlıyordu ve yemek yemeyi istemiyordu. Tekrar endişelenip eşimi aradım. Hemen geldi. Tahmin edin ne oldu?
Anıl eşimin Tableti sabah işine götürdüğünü gördü. Eşim eve geldiğinde, Anıl derhal Tablette oynamaya başlıyor ve iyi oluyordu. Ben ağlaması durduğu için yine mutlu oluyordum. Anıl sevimli bir çocuk ancak son günlerde davranışları beni rahatsız etmeye başladı. Benim oğlum bir BAĞIMLIydı. Bunu kabul etmek zorundaydım.
Onun bağımlılığı üzerinde çalıştım ve onu kötü alışkanlıklarından kurtardım.
İşte bu konudaki makalem:
72 Saatte Çocuğunuza Televizyon/İPad Bıraktırmada 6 Yöntem
Bu yöntemler çok basit, kolay. Bu önerilere uyarak sadece 72 saat içerisinde çocuklarınızın teknoloji kullanımını etkili bir şekilde düşürebilirsiniz, endişe etmenize gerek yoktur.
1. Öneri-Yemek Vaktinde TV ve Tablet Kullanılmamalı
Çocuğunuz yemek yemek istemediği zaman eminim ki en az bir kez bunu yapmışsınızdır. Çocuğunuz siz ona yemek yedirmeye çalışırken ağzını kapatıyor kaçıyor.
Siz: Gel buraya ve yemeğini ye!
Çocuğunuz: Hayır yemek istemiyorum.
Siz: (Televizyonu açıyorsunuz) Aa bak! Maşa ve Koca Ayı var. Hadi izle ve yemeğini ye.
Biliyorum!
Bu çocuğunuza yemek yedirmenin en kolay yoludur. Fakat bu şekilde devam ederseniz, çocuğunuz Televizyonu Yemekle ilişkilendirecektir. Çocuğunuz şöyle düşünecektir:
Yemek zamanı: Televizyon İzleme
Çözüm: İşte bu konuda yapabilecekleriniz.
Çocuğunuzun masada sessiz bir şekilde oturmasını ummuyorum elbette. Gerçekçi olalım! Çocuklar yemek vaktinde her zaman oraya buraya koştururlar. Çocuğunuza bazı etkinlikler yaptırın.
Oyun Hamuru?
Ya da çocuğunuzun dikkatini çekmek için BÜYÜK RESİMLERİ OLAN KİTAPLAR olabilir. Yemek zamanı TV izlemenin dışında çok fazla yapabileceğiniz şey var. Bu anne-babasıyla ve kardeşleriyle etkileşime girerken yemek yemesine yardımcı olacak müthiş bir oyundur. Ayrıca çevresinde hiç teknolojik araçlar olmadan temiz, sağlıklı bir yemek yemiş olacaktır.
2. Öneri-İnternetten Uzak Hafta Sonları
ÇOCUĞUNUZA DAHA ÇOK GERÇEK OYUNLAR TEMİN EDİN. Buna sadece çocuğunuzun değil sizin bile ihtiyacınız var.
Hafta sonunda TV/Tablet Yok!
Muhtemelen bunu söylediğim için çılgın olduğumu düşünüyorsunuz. En iyi şovlar, izlenecek programlar hafta sonu gösteriliyor, değil mi? (Özellikle kaçırmak istemeyeceğiniz komedi programları)
Hadi biraz küçük değişiklikler yapalım. Cumartesi ve Pazar günü her gün için sadece 3 saat TV/Tablet. Yeterli mi?
(Bu sizin en sevdiğiniz program için çok rahat yeter)
Eşinizle bir anlaşma yapın.
Saatlerce ikiniz de TV veya Tablet, Telefon ile zaman geçirmeyeceksiniz. Hafta sonu için bir etkinlik belirleyin.
HAFTA SONU BİSİKLET: BİSİKLET SÜRME
Çocuğunuzun bisikletini alın. Bu çok eğlenceli olacaktır. Her hafta sonunu iple çekeceksiniz. Bu yolla çocuğunuzla daha fazla zaman geçirir ve oyun oynarsınız. Bu çocuğunuzu sanal oyun alanından ziyade gerçek bir oyun sahasına çekmede çok iyi bir yöntemdir.
3. Öneri-Temiz Uyku Çekmek
Temiz uyku hiç bir elektronik aletin yatağa konulmamasını önermektedir. Tablet ve telefonlar çocuğunuzun uyku düzenini değiştirebilir ve kötü uyku çekmesine dahi sebep olabilir. Yatağa hiç bir elektronik alet koymamak bir kural olarak konulabilir. Tıpkı diğer bağımlılıklar gibi ilk başlarda çocuğunuz ağlama, bağırma ve çığlık atma gibi GERİ ÇEKİLME BELİRTİLERİ gibi davranışla gösterebilir. Elektronik aletlere ulaşamadığında, çığlık atıp ağlayabilir. Onunla konuşun ve ona niye böyle yaptığınızı açıklayın. Eğer ikna olmazsa bu defa hikayelerle inandırmaya çalışın. Her gece bir öykü okuyun.
Tahta oyunları (satranç, dama vb.), yap-boz ve renkli kitaplar gibi şeyler alabilirsiniz.
Bunları alışkanlık haline getirin ve böylece uyumadan önce artık TV izlemek veya iPad ile vakit geçirmek istemeyecektir.
4. Öneri-Çocuğunuzla her gün yürüyüşe çıkın:
Çocuğunuz Tablet ve televizyona aslında sıkılmasını gidermede son çare olarak başvururlar. Bu boşluğu onu parka götürerek doldurmak durumundasınız. Yakınınızda park yok mu? O zaman kısa bir yürüyüşe, bir gezintiye çıkın. Evinizin yakınında sokaklarda dolaşın. Yürüyüş sırasında çevresindeki şeyleri öğretin, anlatın. Gördüğünüz dükkanları, yürürken yanından geçtiğiniz bitkileri, gökyüzünü anlatın. Yerdeki küçük böcekler dahi çocuğunuzun ilgisini çekebilir. Hergün dışarı çıkmak yeni arkadaş edinmesini sağlar ve gerçek/sanal olmayan oyunlar oynar. Zamanla sanal oyunlardan çok gerçek oyunlarla vakit geçirdiğini göreceksiniz. Ayrıca, bu oyunlar onu bedenen yorar, acıktırır ve iyi bir gece uykusu çekmesine sebep olur.
5. Öneri-Çocuğunuzun gününü programlayın:
Yemekleri için, oyuncaklarıyla oynaması (Tablet için) için zaman belirleyin. Televizyon için (örneğin 30 dakika) zaman belirleyin ve zamanı bitince kapatın. Bu konuda kuralcı olun. Bu aranızda ciddi bir problem olmaya başlarsa, bağımlılığı geçene kadar bir kaç hafta süreliğine kabloyu çıkartın. İnşallah bu kadar bir şey yapmanıza gerek kalmaz! Alışkanlıklar çocuğu güvenli hissettirir.
6. Öneri-Kendinizi dahil edin:
Bu en iyi öneridir. Anne-baba olarak bizler, işten dolayı çok yoğunuz ve çocuklarımızla çok nadir kaliteli zaman geçiriyoruz.
Çocuğun vakit geçirmesi için genelde telefon veya Tablet veriyoruz.
Televizyonu açıp siz yemek pişirirken, temizlik yaparken veya işinizi tamamlarken TV izletmeniz yapabileceğiniz en kolay yoldur. Bir zaman sonra çocuğunuzun telefon/Tablet bağımlısı olacaktır. Bundan sakınmak için sizin çocukla birkaç saat vakit geçirmeniz çok önemlidir. Hikaye anlatma, konuşma, çizim yapma veya oyun oynama gibi şeyler olabilir.
Bu çocuğunuzla etkili zaman geçirmenizi sağlar ve akıllı telefon/iPad kullanmaktan başka farklı şeyler yaparak ilgisini başka şeylere kaydırmayı sağlar. Hiç unutmayın-Çocuğunuzun SİZE ihtiyacı var! Bir elektronik alet SİZİN yerinizi tutmaz.
SONUÇ YERİNE:
Bunlar nokta atışı olabilecek öneriler ve elektronik bağımlılıkla mücadele etmenizde size yardımcı olacağına eminim.
O halde neyi bekliyorsunuz? Çocuğunuzu HEMEN ŞİMDİ bu bağımlılıktan kurtarın!
Ya Çocuğunuz Üstün Zekalıysa?
Online Testimizle Çocuğunuzun Zeka Potansiyelini Keşfedelim.
www.zekatesti.com.tr
Zeka Geliştiren Kitaplar İçin TIKLAYIN
Zeka Geliştiren Zeka Oyunları İçin TIKLAYIN
Dikkat Dağınıklığı Hiperaktivite Disleksiye Eğlenceli Çözüm için TIKLAYIN