Çocuklarda Mola Yöntemi Nasıl Uygulanır?

MOLA HER ZAMAN VERİLMEMELİ

MOLAYI NE ZAMAN VERMELİ/VERMEMELİ?

Anne-babalar neden sert, kaba yöntemlere başvurur? Çocuklarla ne zaman barışçıl bir yöntemle ilgilenilebilir?
Çocuğunuzu cezalandırma ya da onu azarlamaktansa, bir şeyi ilk kez yanlış yaptığında mola yöntemini uygulamak daha sağlıklı olur.Yaşına göre 5-10 ile 15 dakika arası çocuğu sandalyeye oturtun. Mola süresince başka hiçbir şey yapmasına izin vermeyeceğinizi söyleyin. Mola bitene kadar kimsenin onunla konuşmasına izin vermeyin. Ancak mola vermeden önce, çocuğunuza bazı şeyler söylemelisiniz.Ona neden mola verdiğinizin sebebini söyleyin

Yaptığı yanlış şeyin ne olduğunu ve neden yanlış olduğunu açıklayın.
Bunu bir daha tekrarlamaması gerektiğini anlatın.
Bunu tekrar yaparsa cezalandırılacağını söyleyin.
Cezanın mola kadar basit olmayacağını ifade edin.

Sütü Dökme

Senaryo: (Çocuğun zihninde: Hayır. Ben yapmadım Anne, bardak çok sıcaktı). Çocuğunuz sütü kazara dökerse mola vermeyin. Ancak başka zaman yine böyle sıcak şeyleri tutarken daha dikkatli olmasını söyleyin.
Senaryo: (Çocuğun zihninde: Sana süt istemediğimi söyledim. Onun için bardağı düşürmek zorundaydım) Çocuğunuz süt içmek istemiyor ve ondan kaçınmak için döküyor, bardağı düşüyor ya da bardağı düşme ihtimali olacak şekilde itiyorsa, kesinlikle molayı hak ediyordur.
Karşılık Verme (Çocuğun zihninde: Bana konuşmayı siz öğrettiniz. Beni suçlamayın!) Aranızda siz "sen kötü bir çocuk oluyorsun bu hareketle" ve o da "sen kötü bir annesin" cevabına karşılık "karşılık verme" dediğinizde çocuk da size "karşılık verme bana anne" şeklinde bir konuşma geçiyorsa, böyle konuşamayacağını bilmesi gerekmektedir. Sadece bu değil yatağa girmesini söylediğinizde, oyuncaklarını dağıtmamasını ifade ettiğinizde yine karşılık veriyorsa, mola verme zamanı gelmiş demektir.

Elektronik/Elektrikli Aletlerle Oynama/Fırlatma: (Çocuğun zihninde: Telefonla oynayabilirim. Sana şimdi gösteririm nasıl oynayacağımı!)

İlk olarak, çocuğunuzun ulaşabileceği bir yere elektronik alet bırakmayın. Çocuklar birkaç parçadan oluşan şeyleri açmaya çalışırlar. Mesela; bataryası olan telefon, televizyonun uzaktan kumandası gibi. Şarj aletinin takıldığı yerlere parmaklarını sokarlar. Böyle şeyleri fırlatmaktan zevk alırlar. Telefon ile oyuncak arasındaki farkı bilmezler. Oyuncağını fırlattığı gibi telefonunuzu da fırlatabilir. Bu tarz şeyler yaptığında mola vermelisiniz.
Yatağını Islatma: (Çocuğun zihninde: Hepsi ıslak. Annem uyurken beni banyo mu yaptırdı?) Bu çocukların iradesi dışında olan bir durumdur. Bunu bir amaca bağlı olarak yapmazlar. Bazı çocuklar 3 yaşına kadar uykularında altlarına kaçırır. Bunu 5 yaşına hatta daha büyük yaşa kadar yapan çocuklar da var. Büyüyünce zamanla bunu bırakacaklardır.
İrade dışı olan bir durumda mola vermek yararsız ve saçmadır. Ayrıca çocuğunuzda yersiz korku oluşturur ve herhangi bir etkisi olmaz.

Yapacağı herhangi bir şeyden dolayı mola cezası alacağını varsayar veya başka bir şeyden alacağı molayı kabullenmez.

Ya Çocuğunuz Üstün Zekalıysa?
Online Testimizle Çocuğunuzun Zeka Potansiyelini Keşfedelim.
www.zekatesti.com.tr

Zeka Geliştiren Kitaplar İçin TIKLAYIN
Zeka Geliştiren Zeka Oyunları İçin TIKLAYIN

Dikkat Dağınıklığı Hiperaktivite Disleksiye Eğlenceli Çözüm için TIKLAYIN



  FACEBOOK YORUMLARI


Okul Öncesinde Çocuğunuzun Arkadaş Bulmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Okul Öncesinde Çocuğunuzun Arkadaş Bulmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

18 Aralık 2017 - Salı

Evcil Hayvanınızı Bebeğiniz İçin Hazır Hale Getirme

Evcil Hayvanınızı Bebeğiniz İçin Hazır Hale Getirme

13 Aralık 2017 - Perşembe

Okul Öncesi Dönemde Yaşanan Problemler ve Çözüm Yolları

Okul Öncesi Dönemde Yaşanan Problemler ve Çözüm Yolları

13 Aralık 2017 - Perşembe