Doğumdan 5 Yaşa Kadar Bebeğinizin Beyni Nasıl Gelişir?
Dünyaya yeni gelmiş olan bebeğinize BU DÜNYA NASIL GÖRÜNÜR, BU DÜNYA NEYE BENZER?
Çocuklar dünyamızı kendilerine özgü anlayışları ve sınırlılıklarıyla görürler. Çocuğunuzun çevresindekileri nasıl gördüğünü anlayarak, ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilir ve onu daha güvende hissettirebilirsiniz. Güzel bir anlatımla ifade edildiği gibi; "Küçük çocuğunuz kalbini mutlulukla dolduran küçük şeyleri merak edip, hayret etsin onlara ve var olmasını desteklemek için kanatlarının büyümesine yardımcı olsun. Onlara inanarak ilham versin, canlandırsın ve onları yarın hiç olmayacakmış gibi sevsin"
Bu makalede, küçük çocuğunuzun dünyayı nasıl gördüğü konusunda bilgiler paylaşacağız.
0-5 Yaş Arasındaki Çocukların Beyninde Yolculuk
Çocuğunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bazı detaylar şu şekildedir:
Yeni Doğan Bebeğiniz
Bu dünya yeni doğana göre çok yabancı ve yenidir. "Bir bebek gibi düşünmek hiç olmayacak bir şeydir, onun gibi düşünemezsiniz" diye bir söz vardır. Bebeğinize sorular soramaz veya ondan duygularını ifade etmesini isteyemezsiniz. Ona sakince sarılmalı, onu kucaklamalı, kendisini güvende ve sevildiğini hissetmesi için onu öpmelisiniz. Bu neden yeni doğan bir bebeği çok fazla sevmek gerektiğini açıklar. Küçük bebeğin çevresinde olanlarla ilgili hiçbir fikri yoktur. Gece ve gündüzün bile farkında değildir, kendi ihtiyaçlarından başka hiçbir şeyin farkında değildir, anlamaz.
Araştırma: Bilim insanları bebeklerin beyninde olanları anlamaya çalışmışlardır. Beyinlerinin yapısını, dokusunu ve sinirsel bağlantılar ile göz hareketlerini incelemişlerdir.
Bulgular: Oldukça şaşırtıcı şeyler bulmuşlardır. Bir bebeğin beyninde yetişkin beynine nazaran daha fazla sinir hücreleri ve nöronlar bulunmaktadır. Bunlar ise çevreden daha fazla bilgi alınmasını sağlar.
0-1 Yaş Bebeklerde Beyin Zeka Gelişimi
Bu yaşlarda bebekler yaşamındaki en önemli insanları (anne-babasını) anlamaya, fark etmeye başlamıştır artık. Yakın çevresini daha iyi anlamaya başlamıştır ve her zaman annesinin yanında olmayı tercih eder. Meraklı gözlerle dünyayı, çevresini inceler ve önüne çıkan her nesneyi keşfetmeyi, tanımayı çok ister. Yabancıları görünce endişelenir ve korkar, bir yabancının yalnızca görüntüsü dahi bebeğinizi üzer ve çığlık atmasına sebep olabilir.
1-3 Yaş Bebeklerde Beyin Zeka Gelişimi
2 yaşına kadar çocuk sadece farklı renk, nesne ve sesleri keşfeder. Herhangi bir yaramazlıkları yoktur fakat hoşlandıkları bir şeyi sürekli yapabilirler ve yaptıkları şeyleri bir daha keşfetmek isterler. 2 yaşından az olan çocuğa bağırmak hiç iyi bir fikir-davranış değildir. Çoğu zaman çocuğunuz ona neden bağırdığınızı anlamaz. Yaptığı şey ile bağırmanız arasında ilişki kuramayabilir. 2 yaşından sonra, doğru ve yanlışı ayırt etmeyi anlar ve dikkat çekmek için yanlış şeyleri yapıp yaramazlık yapar. Oyun oynama önemli bir şeydir 2 yaşındayken oynayarak çevresindeki nesneleri tanımayı ve öğrenmeyi çok sevdikleri için oyun oynama çok önemlidir. Yeni oyunlar oynama ve şarkı söylemeyi çok severler. Sizi başkasıyla konuşurken gözlemleyerek yeni kelimeleri taklit etmeye başlar. Onun dünyası da artık oluşmaya başlamıştır ve bu dünya sizin etrafınızda döner. Daha çok ihtiyaç duyulan takdir edilme, sevilmeden dolayı size çok bağımlı olur. Bu yaşlarda çocuklar ağaç, kelebek, çiçek ve kuşları görmeyi çok sever. Sosyalleşmeye ve çocuklarla oynamaya başlar.
18 aylık-3 yaş aralığı zor bir dönemdir
Bağımlı olmada bu dönem çok zordur, çocuk özerktir. Aileler bu dönemde çocukları kontrol etmede zorlanırlar.
Çocuk kendini dünyanın merkezi zanneder, ben merkezcidir (ego-santrik) ve her zaman kendi ihtiyaçlarına öncelik verir.
İhtiyaçları karşılanmadığında çok sinirlenebilirler.
3-5 Yaş Beyin Gelişimi
Bu dönemde sulu boya, kum gibi dağınık şeylerle oynamaya bayılırlar. Diğer çocuklarla oynamayı ve yeni arkadaş edinmeyi çok sever. Biraz aklı ermeye başlar ve sizin duygu ve hislerinizi anlar. Hayali şeyler ve şarkılar dinlemeyi çok sever. Bu hikayeleri siz oluşturabilirsiniz ve bunlar defalarca dinlemeyi çok sever.
Sonuç olarak,
Burada çocuklar çevresindeki şeyleri nasıl alır, onu izah etmeye çalıştık. Bu aşamaların her biri kısa bir dönemdir, biraz sabırlı olun ve istenen sonuçları elde etmenizi sağlayacaktır.
Ya Çocuğunuz Üstün Zekalıysa?
Online Testimizle Çocuğunuzun Zeka Potansiyelini Keşfedelim.
www.zekatesti.com.tr
Zeka Geliştiren Kitaplar İçin TIKLAYIN
Zeka Geliştiren Zeka Oyunları İçin TIKLAYIN
Dikkat Dağınıklığı Hiperaktivite Disleksiye Eğlenceli Çözüm için TIKLAYIN