Utangaç İçine Kapanık Çocuklara Nasıl Davranmalı?
Çocuğunuzun utangaçlığı içine kapanıklığı konusunda endişe mi duyuyorsunuz? İnsanların arasına karışmaktan ziyade sizinle kalmayı mı tercih ediyor? Öyleyse emin olun ki bu konuda yalnız değilsiniz. Utangaçlık çocuğun sosyal gelişimini engellediği için ciddi bir problem gibi gözükse de üstesinden gelmesi oldukça basit bir mevzudur. Çoğu aile çocuklardaki bu özellikten endişe duymaktadır. Ancak dürüst olmak gerekirse bu konuda korkacak, endişe duyacak hiçbirşey yoktur. Tek yapmanız gereken bu duruma karşı farklı bir yaklaşım geliştirmenizdir.
"Utangaçlık genetik değildir sadece sık karşılaşılan bir problemdir"
Genelde utangaç olan çocuklar OLDUKÇA DUYGUSALDIRLAR. Genelde içine kapanık kimselerdir ve onlar sosyalleşmede büyük zorluk yaşarlar. Utangaçlık sosyal durumlarda çocukların zorluk yaşamasına sebep olur çünkü duygularını rahat bir şekilde ifade etmeyi biraz zor bulurlar. Ailesinden az bir destek sosyalleşmede çocuğun rahat olması için ona uzun süreli bir yardıma sebep olur. Sizin anne-baba olarak çocuğunuzun utangaçlık konusunun üstesinden gelmede büyük bir rolünüz vardır.
Çocuğum Utangaç, Bu Konuda Ona Nasıl Yardım Edebilirim?
Şimdi çocukların utangaçlığı yenmesine yardımcı olacak kolay ve faydalı önerilere göz atalım.
1. Çocuğunuza daha fazla destek olun
Utangaç çocuklar utangaç olmayan çocuklara nispeten anne-babalarından daha fazla ilgi ve desteğe ihtiyaç duyarlar.
Anne-baba olarak, bu konuda çok duyarlı olmak durumundasınız.
İçine kapanık çocuklar erkenden iyi bir şekilde desteklenmezlerse ilerde kendilerini net bir şekilde ifade edemeyen ve sosyal yaşamında zorluklar yaşayan endişeli, korkak bir yetişkin olabilirler.
Utangaç çocuğunuza utangaç olmayan kardeşinden daha fazla destek vermeyi hatırınızdan çıkarmayın.
2. Anlayışlı olun ve çocuğunuzu utandırmayın
Çocuğunuza karşı yargılayıcı olmayın, onu küçük düşürdüğünüzde, hor gördüğünüzde bunu çok rahat anlayabilir, hissedebilir. Çocuğunuzu kabullenin. Onu dinleyin ve olumlu bir şekilde kabullenin. Bu onu duygusal olarak geliştirecektir ve daha rahat iletişim kurma konusunda özgüven verecektir. Utangaç çocuklar yapıları gereği daha hassastırlar, siz daha sabırlı ve çocuğun duygularına karşı daha özenli olmalısınız.
3. Siz örnek olarak ona öğretin
Anne-babalar çocuklarının ilk destekleyicisi ve öğretmenleridir. Çocuğunuzla daha fazla zaman geçirin. Dışarıya çıkarın, sizinle birlikteyken insanlarla daha fazla iletişime geçsin, örneğin marketten bir şey satın alsın. Çocuklar anne-babalarını gözlemler. Bu etkileşimler birisinin nasıl etkileşime girmesi gerektiği ve sosyal durumlarda nasıl davrandığını öğrenmesine yardımcı olur. Çocuğunuz zamanla sosyal etkileşimi kabullenmeye başlayacaktır.
4. Temel sosyal becerileri öğretin
Çocuğunuza yetişkin ve arkadaşlarını selamlama, güler yüzlü olma, kibarca konuşma, yemek yeme kuralları ve çatal-kaşık kullanma becerisi gibi çok temel sosyal becerileri öğretmelisiniz. Bütün bu becerileri çocuğunuza nazikçe yavaş bir şekilde öğretmelisiniz. Bununla çocuğunuzun sosyal becerileri gelişecektir. Basit bir olarak gördüğümüz selamlaşma bile çocuğunuzun rahat hissetmesini sağlar. Çocuğunuz korkuyor ya da utanıyorsa, onları zorlamayın, ittirmeyin. Kendilerine gelmesi için onlara zaman tanıyın.
5. Çocuğunuzu arkadaş edinme konusunda cesaretlendirin
Bu çocuğunuzu rahat bir şekilde sosyalleştirmede en kolay yollardan birisidir. Arkadaş edinmek çocuğunuzu sosyalleştirecek ve bir araya gelmelerini kolaylaştıracak ve bundan zevk alacaktır. Çocuklar birlikte olmayı çok severler. Bunu bir avantaj olarak kullanın ve çocuğunuzun yeni arkadaşlar edinmesine yardımcı olun. Onu kendi yaşıtlarının olduğu yerlere götürün. Bu evinizin yanındaki bir park ya da çocukların çok geldiği yer olan bir dondurmacı olabilir.
6. Çocuğu hiç bir zaman utangaç olarak etiketlemeyin
Çocuğunuzu arkadaşlarının ve diğer aile fertlerinin önünde utangaç olarak nitelendirmeyin. Bu olumsuz bir imaj geliştirmesine sebep olur. Unutmayın utangaç çocuklar çok duygusaldır. Ona her şey normal ve korkacak, güvensizlik hissedecek hiç bir şey yok şeklinde davranın. Yetişkinler gibi çocukların da yeni şeylere uyum sağlamasının biraz zaman alacağını anlamak zorundasınız.
7. Son olarak hiç bir zaman çocuğunuzu sıkıştırmayın
Bu konu üzerinde çok fazla durulmuyor. Çocuklarınızın insanlarla rahat iletişim kurmasının zaman alacağı şüphe götürmez bir gerçektir. Çocuklar hala büyüdükleri için yeni bir duruma ayak uydurmaları zaman alır. Çocuğunuzu hiç bir zaman rahat hissettiği bölgesinden başka bir alana itmeyin. Bu onu rahatsız eder ve incitir.
Sonuç olarak bu önerilerin çocuğunuzun utangaçlığı konusunda uzun süreli bir faydasının olacağından eminiz. Çocuğunuzda en çok hangi önerinin faydası olduğunu bilelim ve sizin bu konuda daha iyi öneriniz ya da herhangi bir öneriniz varsa bize yazabilirsiniz.
Ya Çocuğunuz Üstün Zekalıysa?Online Testimizle Çocuğunuzun Zeka Potansiyelini Keşfedelim.www.zekatesti.com.tr |
Zeka Geliştiren Kitaplar İçin TIKLAYIN Zeka Geliştiren Zeka Oyunları İçin TIKLAYIN Dikkat Dağınıklığı Hiperaktivite Disleksiye Eğlenceli Çözüm için TIKLAYIN |