Okul Öncesinde Çocuğunuzun Arkadaş Bulmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Çocuğunuz ilk kez okula gittiğinde, çoğu aile çocuğunun "uyum sağlama" ve arkadaş edinme konusunda endişe duyar. Bazı çocuklar kolaylıkla arkadaş edinirken bazıları bunu biraz daha geç, zamanla yapabilir ancak hala çocuklarının sosyal gelişiminde ailelerin izlendiğini unutmamaları önem arz etmektedir. Sosyal bir dünyada yaşıyoruz ve bu erken yaşta edinilen dersler ve akranlarıyla edindiği tecrübeler çocuğunuz için olabildiği kadar olumlu, kendisini geliştirici olmalıdır. Bunları yapmak için size bazı öneriler şunlardır:

2017 | arkadas bulamama | Küçük

  1. Çocuğunuzun oyun tarzını çözmek için birlikte oynayın. Bir oyunda nasıl davrandığını görebilirsiniz. Endişe edilecek bir sebep, mazeret varsa, onu açık ve kibar bir şekilde kendisine ifade edin. Örneğin; paylaşma konusunda çocuğunuz zorluk yaşıyorsa, ikisinin de birlikte oynadığını, oyuncaklarını paylaşması gerektiğini çünkü paylaşmanın güzel olduğunu ve bu şekilde arkadaş edinebileceğini ona izah edin.
  2. Çok sayıda oyun buluşmaları düzenleyin. Oyun buluşmaları bir çocuğun yeni arkadaş edinmesinde ve sosyal ortamda nasıl davranması gerektiğini öğrenmesinde en iyi yollardan birisidir.Çocuğunuz utangaç veya yeni insanların olduğu ortamda çekingen ise çocuğu duruma alıştırmak için sadece bir çocuk çağırabilirsiniz. Eğer çocuklar sizin çocuğunuzdan daha büyük ise çocuğunuz utangaç ise bir avantaj olacaktır çünkü daha gelişmiş sosyal beceriler edinecektir ve daha kolay iletişime geçmeyi öğrenecektir. Çocuklar daha rahat hissedene kadar oyunlarını izlemelisiniz. Pasif bir katılımcı dahi olabilirsiniz. Çocuğunuz okulunda yeni bir arkadaştan bahsediyorsa, çocukların birbiriyle daha iyi kaynaşmaları için oyun buluşması planlamaya çalışın. Oyun buluşması için bazı etkinlikler planlayın. Bu eğlenceli bir başlangıç yapmak için çocukların üzerindeki baskıyı kaldıracaktır. Oyunlar basit bir tahta oyunu, boyama, el işi ya da dışarıda top oynama olabilir. Çocukların dikkat sürelerinin kısa olduğunu unutmayın ve oyun buluşması süresince yeteri kadar etkinlik planladığınızdan emin olun.
  3. Çocuğunuz ilk gününde arkadaş edinmezse çok aşırı endişeye kapılmayın. Onun bu konuda daha iyi hissetmesini sağlamak için sizin yönteminizin dışına çıkarsanız çocuğunuz için tehlike çanları çalmamıştır ama çalma ihtimali vardır. Çocuğunuza sadece olumlu bir tutum gösterin ve bunun üstesinden gelmesi ve arkadaş edinmesi konusunda onu cesaretlendirin.
  4. Çocuğunuzu birilerinin önünde "utangaç, sessiz" olarak nitelendirmeyin. Bu gidip diğer insanlarla konuşması için mücadele etmemesine sebep olabilir çünkü çocuk utangaç olması veya diğer insanlarla yakınlık kuramaması konusunda sizin sözlerinize inanır. Çocuklar anne-babasının söylediği her şeye inanır. İlk başta arkadaş edinmekte bir parça zorlanmış olsa da geçmişte nasıl arkadaş edindiğiyle ilgili şeylerden konuşmak yerine ona eğlenceli, neşeli olduğunu ve diğerlerinin de bunu görmesi gerektiği söyleyin. Burada siz aslında alttan şu mesajı veriyorsunuz korkularını yenip olumlu bir imaj inşa etmeye yönlendiriyorsunuz.
  5. Çocuğunuza sosyal becerilerinde güven vermede pratik mükemmelleştirir. O halde günlük olarak çocuğunuzun diğer insanlarla konuşmasına fırsat tanıyın. Bir lokantada yemek sipariş etmesini isteyin ya da satış elemanından bir şey rica etmesini söyleyin. Ne kadar çok etkileşime girerse bu gibi yeni durumlarda daha güvenli hissedecektir. Ayrıca iyi iş çıkardığında onu tebrik edin.
  6. Çocuklar anne-babasının davranışını kapar onun için çocuk ve ailelerin davet edildiğini bir oyun buluşmasına katılabilirsiniz. Bütün aile ile eğlenceli tahta oyunları oynayabilirsiniz. Bu şekilde çocuklar sizin sosyal becerilerinizi gözlemleyip sizi taklit etmeye çalışır.
  7. Çocuğunuzu arkadaşlarına karşı nazik ve iyi olması konusunda teşvik edin ya da iyi davranışı teşvik etme genelde onlarla konuşarak yapılır. Bu yaklaşımın eski olduğunu düşünüyorsanız onlara değerleri içeren hikaye kitapları okumayı deneyebilirsiniz ve sonda hikayeyi gerçek hayat durumlarıyla ilişkilendirip çocuğunuzun bu konuda düşünmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun orta seviyede olduğunu düşünüyorsanız, arkadaş edinmeyi hikaye kitaplarından birisiyle ilişkilendirin ve nasıl arkadaş edinmek istediğini ona sorun. Çocuğunuz okuduğunuz peri masallarıyla müthiş bağlantı kurarlar bu yüzden iyi bir öğrenme imkanı olarak onları da kullanın.
  8. Ya Çocuğunuz Üstün Zekalıysa?
    Online Testimizle Çocuğunuzun Zeka Potansiyelini Keşfedelim.
    www.zekatesti.com.tr

    Zeka Geliştiren Kitaplar İçin TIKLAYIN
    Zeka Geliştiren Zeka Oyunları İçin TIKLAYIN

    Dikkat Dağınıklığı Hiperaktivite Disleksiye Eğlenceli Çözüm için TIKLAYIN

  9. "Üstün Zekalılar Enstitüsü" Geleceğe Açılan Pencere


  FACEBOOK YORUMLARI


Çocuğunuza Sofra Adabını Nasıl Öğretirsiniz?

Çocuğunuza Sofra Adabını Nasıl Öğretirsiniz?

21 Aralık 2017 - Cuma

Çocuğunuza Yenidoğan Kardeşini Nasıl Tanıştırırsınız?

Çocuğunuza Yenidoğan Kardeşini Nasıl Tanıştırırsınız?

20 Aralık 2017 - Perşembe

Bebeğiniz Yabancı İnsanlara Nasıl Uyum Sağlar?

Bebeğiniz Yabancı İnsanlara Nasıl Uyum Sağlar?

19 Aralık 2017 - Çarşamba